Fosfat och fosfor i mat

image_pdfimage_print

I en stor amerikansk studie (NHANES III) som löpt över 15 år på nästan 10.000 människor har man funnit bevis för att fosfor i mat är orsak till höjda halter i kroppen.  Det dagliga behovet ligger på 600mg per dag. Livsmedelsverket i Sverige har dock sett att medelintaget ligger på det dubbla i Sverige. En av orsakerna är att livsmedelstillverkarna behöver tillsatserna enligt nedan för att höja smaken, förhindra klumpar, binda vätska, se till att köttet blir mört etc. Som ofta i larmen nu så är det till stor del snabbmaten som gör att fosfatintaget mer än fördubblats sedan början på 1990-talet.

Se listan nedan på vilka ämnen du ska se upp med när du köper mat.
Färgämnen:
E101 Riboflavin-5-fosfat 
Antioxidationsmedel:
E338 Fosforsyra.
E339 Natriumfosfater
E340 Kaliumfosfater
E341 Kalciumfosfater
E343 Magnesiumfosfater 
Övriga tillsatser:
E442 Ammoniumfosfatider
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E451 Natrium och kaliumtrifosfater
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
E1410 Monostärkelsefosfat
E1412 Distärkelsefosfat
E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

Vi behöver fosfor, det är ett av de vanligaste ämnena i människokroppen och behövs för alla levande celler. Så njut av julmaten i lagoma mängder och investera i din hälsa.

Källa: olika artiklar i SvD under december månad 2013