Plast utan giftiga flamskyddsmedel

image_pdfimage_print

Vår nya plast presenteras i en artikel i Ny Teknik vecka 8 2004.
Nästan all plast som säljs innehåller flamskyddsmedel som gör den mindre lättantändlig. Problemet är att flera flamskyddsmedel är giftiga och bryts ned långsamt av naturen.
Björn Albinson, brandskyddsingenjör på Räddningsverket, beställde hos oss på PP Polymer en studie och därefter en produktuveckling. Uppdraget att ta fram en plast som är brandskyddad utan bromerade ämnen eller fosfat är nu framgångsrikt slutfört. En produkt är färdigutvecklad för kommersiellt bruk.
Vår nya polypropenplast kan användas till produkter som eluttag, stickkontakter, rör för dragning av elledningar, höljen till mikrovågsugnar, andra hushållsapparater mm.
– Vi har tagit fram plasten genom att påverka flera av de olika mekanismer som styr brandegenskaperna, förklarar Swaraj Paul, docent i polymerteknologi hos oss på PP Polymer. I utvecklingsarbetet har det varit viktigt att inte påverka materialet i något annat avseende än brandegenskaperna. I artikeln i Ny Teknik säger Björn Albinsson, Räddningsverket:
– Nu när PP Polymer har visat att det går att tillverka plaster utan farliga tillsatser så hoppas vi att plasttillverkarna går över till den nya tekniken.
 
För mer information hänvisar vi till Räddningsverkets hemsida srv.se. Det går också bra att ladda ned rapporten i sin helhet nedan.