Cirkulär ekonomi och Overshoot Day

image_pdfimage_print

Två händelser den senaste tiden är värda att reflektera över. Igår den 19 augusti hade världen förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för iår.

På Brännpunkt i SvD den 10 augusti diskuteras Cirkulär Ekonomi som i korthet går ut på att företagen äger produkten men säljer tillgång till den och behåller själv ägande och produktansvar. Om produkten håller länge tjänar företaget mer än idag genom abonnemang. Detta kommer att medföra att världen hushåller mer med sina naturresurser eftersom produkter idag oftast designas för att leva så kort tid som möjligt.

Kina har redan infört cirkulär ekonomi i sin 5-årsplan. EU-komissionen deklarerade den 2 juli iår att cirkulär ekonomi skall bli norm i Europa.
Debattartikeln pekar på vägar för Sverige och regeringen att gå för att vara med när det händer och säkerställa att vi leder utvecklingen.

Vi på PP Polymer välkomnar den utvecklingen och är beredda att hjälpa till i omstruktureringen  med vår nischade kunskap.