Skaffa överblick, se helheten – The bigger picture

image_pdfimage_print

I miljöbalken är substitutionsprincipen fastlagd. Vad är egentligen den riktiga kostnaden för substitution? För att få överblick måste du ta ett steg tillbaka och se de ekonomiska fördelarna med substitution. Chemsec publiserade i februari en rapport där vårt systerföretag Paxymer beskrivs som ett progressivt företag som beaktar helheten och bidrar genom att erbjuda sitt flamskyddssystem till världen, helt fritt från farliga kemikalier. I skriften belyser man nyttan av substitution. Paxymer är ett av företagen som får presentera sin syn tillsammans med Apple, Skanska, OrganoClick, Mattel, HP, BASF mfl. Samtliga är överens om att de ekonomiska fördelarna uppväger nackdelarna.

Rapporten visar på 4 ekonomiska fördelar när man substituerar.

1. priser är inte statiska: nya alternativ är ofta lite dyrare i början men priset går ned när utbudet ökar.

2. att använda farliga kemikalier är dyrt: investering i skyddsutrustning, destruktion av avfall, människors hälsa, innovationen kan medföra minskad energi- o/e vattenåtgång.

3. lagstiftningen sätter agendan för innovation: det som idag verkar omöjligt går snart att genomföra.

4. marknaden för säkrare alternativ växer: säkrare produkter efterfrågas av konsumenter och investerare i allt högre grad och skyddar mot framtida potentiell lagstiftning.

Läs Chemsecs pressrelease och ladda ned hela rapporten The bigger picture på deras hemsida.