Substitution i centrum – med Paxymer som gott exempel

image_pdfimage_print
Planen var att Näringsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skog skulle mottagit utredningen kring Substitutionscentrum i Paxymers fabrik idag på morgonen. Paxymer/PP Polymer blev utvalda som plats för överlämningen på grund av sitt unika engagemang i substitutionsfrågor. Som ofta sker kom andra åtaganden för ministrarna emellan. Kemisk Tidskrift fick dock en exklusiv intervju med miljöministern. se artikel i Kemivärlden Biotech:
Paxymer är ett av bolagen i vår familjeägda koncern. Vi har sedan 1985 arbetat med substitution av farliga produkter inom industrin till miljö- och hälsosmarta lösningar inom polymerkemi. Paxymers vision är att bli en av de ledande aktörerna på giftfritt flamskydd i världen. Teknologin är patenterad och utvecklad i Sverige och har sedan början rönt stor internationell uppmärksamhet. Paxymer AB utvecklar och producerar produktserien Paxymer® som används inom främst transport-, bygg- och elektronisk industri. Fördelarna med Paxymers teknologi jämfört med konventionella bromerade alternativ är att det är fritt från långlivade och giftiga kemikalier samt att det förbättrar brandsäkerheten genom att minska mängden giftig rök och sakta ned brandspridningen. För industrin innebär innovationen att man kan börja använda giftfria alternativ utan att göra avkall på produktprestanda som hittills varit fallet. 
Utredningen gäller bildandet av ett centrum för giftfria produkter där resurser och kompetens skall samlas för att hjälpa företag att framgångsrikt eliminera farliga och långlivade kemikalier. Målet är att snabbare kunna nå målet om en giftfri miljö. Paxymer AB välkomnar utredningen och hoppas att detta skall kunna öka substitutionstakten av giftiga kemikalier. Utredningen har löpt sedan 2016. För mer information se länk till utredningen: